Ako zaúčtovať faktúru za obedy v jednoduchom a podvojnom účtovníctve.
Zamestnávateľ je povinný na základe § 152 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce zabezpečiť stravovanie zamestnancom, ktorí odpracujú na svojom pracovisku viac ako 4 hodiny. Príspevok zamestnávateľa je najmenej vo výške 55 % z ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5-12 hodín.
V systéme MUFIS sa použije pri zápisoch, ktoré vstupujú do DPH priznania kód 1 (daň z tovarov a služieb z tuzemska a pri zápisoch, ktoré nevstupujú do DPH priznania kód DPH 110 (výdaje bez vplyvu na DPH).
V systéme MUFIS sa použije kód 110 (výdaje bez vplyvu na DPH).
Zamestnávateľ, ktorý účtuje v systéme jednoduchého účtovníctva je povinný zabezpečiť stravovanie zamestnancom, ktorí odpracujú na svojom pracovisku viac ako 4 hodiny.
Príspevok zamestnávateľa je najmenej vo výške 55 % z ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5-12 hodín. Túto sumu je možné uznať ako výdavok ovplyvňujúci základ dane.
Skutočné výdavky na stravovanie daňovníka, účtujúceho v systéme jednoduchého účtovníctva, je potrebné preukázať napr. dokladom o nákupe stravných lístkov, faktúry resp. dokladu o nákupe teplého jedla. Ako výdavok ovplyvňujúci základ dane je možné uplatniť v roku 2019 maximálne sumu 4,80 EURO z ceny jedla.
Účtovníkov |
Vstúpiť zadarmo a používať 1 mesiac bezplatne |
Jednoduché účtovníctvo |
Prístup do programu máte
![]() |
Z kancelárie Z domova Na ceste |
Nič neinštalujete - vstup cez Chrome alebo Mozillu Firefox